Wapen van Reek zet vol in op duurzaamheid

Op het dak van het Reekse gemeenschapshuis komen ruim 160 zonnepanelen te liggen die jaarlijks 160.000 kilowatt opwekken. Vanaf medio januari moeten die ervoor zorgen dat de energierekening met zo’n veertig procent omlaag gaat, zegt wethouder Harold van den Broek (Voor de Dorpen). “Dat is een behoorlijke hoeveelheid. Dit is goed voor het dorpshuis, goed voor de verenigingen en goed voor de inwoners.”

Naast zonnepanelen beschikt het Wapen van Reek nu ook over synthetische duurzame biljartlakens. De oude lakens slurpten veel energie, zo legt Hans van Dijk van de biljartclub uit. “Vroeger in cafés werden biljarttafels twee of drie uur van te voren aangezet zodat de plaat op kan warmen”, zegt hij.

Hiervoor was in Reek 120 kilowattuur per week nodig. Dat is nu dus verleden tijd. “Als we energieneutraal zouden kunnen worden, zou dat fantastisch zijn”, zegt Jan Roest, voorzitter van het Wapen van Reek. “Dan kunnen misschien zeggen ‘joh, de koffie is gratis’.”

Eerder was het gebouw al voorzien van ledverlichting en was de bar energiezuinig gemaakt. “Dus we doen er van alles aan om energie te besparen.” Roest is blij dat de gemeente en verenigingen zoals de biljartclub meedenken. “Daar willen wij zeer zeker aan meewerken”, zegt Van Dijk. “Ook wij willen hier over twintig à dertig jaar nog kunnen biljarten. Ik ben er dan misschien niet meer, maar anderen wel.”